Plastik Poşet Uygulamaları Hakkında

Bilindiği üzere, kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 10.12.2018 tarih 30621 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenleme ile 01.01.2019 tarihinde yayımlanan Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar ile plastik poşetlerin ücret karşılığında verilmesi zorunlu tutulmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün uygulamada karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak, 09.01.2019 ve 25.03.2019 tarihlerinde yayımlanan duyurular ile, ilgili tarihlerden geçerli olmak üzere Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda yapılan değişiklikler Birliğimiz tarafından da duyurulmuştu.

Usul ve Esaslar kapsamında, eczanelerle ilgili uygulama, "Eczanelerde sadece ilaç satışlarında kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 milimetre (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dâhil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler Usul ve Esasların kapsamından çıkarılmış olup ilaçlar için verilen plastik poşetler ücretsiz olarak verilebilecektir” şeklinde devam etmektedir.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize gelen yazı ile,

09.01.2019 tarihli makam oluru ile yayımlanan "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" uyarınca tüketiciye/kullanıcıya ücret karşılığında verilen plastik poşetlerin, ilgili Usul ve Esasların 5'inci maddesinin 10'uncu ve 11'inci fıkralarındaki şartları sağlayanların en geç 30.06.2019 tarihinden itibaren satışa sunulur ve şartları sağlamayanların satışına izin verilmez hükmüne göre,

  • Ücrete tabi plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılması,
  • Plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logoları bulunduğu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçmemesi,
  • Sıfır Atık logosunun Bakanlık web sayfasından temin edilen haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanılması ve
  • Ücrete tabi plastik poşetlerin çift kat kalınlığının 40 mikron ve üzerinde olmasına dair esasların sağlanması gerekliliği bildirilmektedir.

Ayrıca T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından gelen yazı ile de;

2872 sayılı Çevre Kanununun “Poşet Ücreti” başlıklı 13'üncü maddesinde (29/11/2018-7153/8md) “Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya ve tüketiciye ücret karşılığı verilir. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Bakanlıkça oluşturulacak komisyon aracılığı ile belirlenir ve her yıl için güncellenir. Bu maddedeki düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir” maddesine istinaden satış noktaları tarafından satılan plastik poşetlere ilişkin beyanların verilmesi ve geri kazanım katılım paylarının ödenmesi için tahakkuk eden miktarların ödenme sürelerinin 2872 sayılı Çevre Kanununca belirlenmiş olduğu, beyanname ve ödeme işlemlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütüldüğü; söz konusu işlemleri zamanında ve/veya tam olarak yerine getirmeyenlerin 2872 sayılı Kanunun 20'nci maddesinin (g) bendi, geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlerin (z) bendi, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktaları hakkında (bb) bendi kapsamında idari para cezaları verileceği, yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında da adli süreç başlatıldığı bildirilmektedir.

2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun yukarıda sözü geçen yaptırımların meslektaşlarımız açısından herhangi bir mağduriyete yol açmaması için, bilgilerinizi ve üyelerinizin bilgilendirilmesini saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman Üney

Genel Sekreter

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün 05.07.2019 tarih ve E.157093 sayılı yazısı için tıklayınız.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün 22.07.2019 tarih ve E.168934 sayılı yazısı için tıklayınız.

Makale Tarihi: 31.07.2019
Görüntülenme: 3914