PANDEMİDE, DEPREMDE, İHTİYAÇ DUYULAN HER ANDA VE HER KOŞULDA HALKIMIZIN YANINDA OLAN ECZACILARIMIZA YÖNELİK ADİL OLMAYAN DENETİMLER İPTAL EDİLMELİDİR!

Eczanelerimiz halk sağlığı için hizmet veren, 1. Basamak sağlık hizmet sunucularıdır. Eczacılarımızın gerçekleştirdikleri tüm mali işlemler ve iş süreçleri kayıt altına alınmaktadır. Ülkemizde düzenli ve sistemli bir şekilde hizmet sunan yerlerin başında gelen eczanelerde, halkımızı hiçbir zaman ilaçsız bırakmayan meslektaşlarımızın adil olmayan ve orantısız vergi denetimleri ile karşı karşıya kalmaları kabul edilemez bir durumdur.

Pandemide ve felaketlerde fedakârca sunmuş olduğu hizmetlerle halkının yanında olan ve hastasını ilaçsız bırakmamak için her türlü imkanını zorlayan ve verdiği danışmanlık hizmeti ile halk sağlığını önceleyen meslektaşlarımız, eczane işleyişini bilmeden ve eczane özelindeki süreçlere hâkim olmadan gerçekleştirilen denetimleri ve adil olmayan bu yaklaşımı kesinlikle hak etmemektedir.

Bu denetimlerde Meslektaşlarımız, hiç sorumlu olmadıkları halde entegrasyon sürecini tamamlayamamış yazar kasa firmaları sebebiyle de cezalandırılmaktadırlar. Yeni nesil ÖKC yazarkasa pos firmalarının tamamı, entegrasyon sağlayamadığı halde, bu durumdan da meslektaşlarımız sorumlu tutulmaktadır. Bu entegrasyon sürecinin tamamlanamamasının sorumlusu eczacı değildir. Sorumlusu olunmayan bir sürecin bedeli haksız yere meslektaşlarımıza ödetilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sürdürülen denetim süreçlerinde sahada yaşanan tüm olumsuz uygulamalar, Birliğimiz tarafından ilk günden itibaren yetkililer ile ayrıntılı bir şekilde paylaşılmıştır. Sahada karşılaşılan sorunları tüm ayrıntılarıyla aktarmamıza rağmen devam eden denetimler, mesleğimizi icra ederken tutunduğumuz güven ve adalet duygularını derinden sarsmaktadır.

Bu sebeple, toptancı bir zihniyet ve vergi konusunda zihinlerde var olan önyargılar ile eczanelerdeki işleyişe uygun olmayan şekilde denetimlerin derhal sonlandırılmasını ve bugüne kadar kesilen cezaların iptal edilmesini talep ediyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Makale Tarihi: 14.08.2024