Kontrole Tabi İlaç Kapsamına Alınan İlaçların İTS Deaktivasyonu Hakkında

Stok düzenleme hakkı kapsamında, meslektaşlarımızın eczane stoklarında kaydi olarak yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kayıtlarından çıkarabilmeleri için, İlaç Takip Sistemi üzerinde deaktivasyon işlemleri için gerekli alanın aktif hale getirilmesi talebimiz ile; kontrole tabi olup, Başkanlığınızca, sonradan yeşil/kırmızı reçete kapsamına alınmış olması nedeniyle eczanelerde fiilen bulunmadığı halde İlaç Takip Sistemi'nde eczanenin üzerinde görünen ilaçlarla (Lyrica, Tranko Buskas, Tylol Hot gibi) ilgili olarak cezai yaptırım uygulanmaması talebimiz, Birliğimiz tarafından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna iletilmiş ve talebimiz Kurum yetkilileri ile gerçekleştirilen çok sayıda görüşmede ifade edilmiştir.

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından; Eczane stoklarında fiilen bulunmayan ilaçlara ilişkin deaktivasyon talebinin değerlendirilmesinde,

İlaçların teslim edilmediğinin tespit edilmesi ve bu ilaçlara ait reçetelerin ibrazının sağlanamaması durumunda, 1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun 1. maddesine aykırılıktan, aynı Kanun'un 20. maddesi doğrultusunda idari para cezasının uygulanmasının gerektiği,

- Normal reçete ile verilmesi gereken kontrole tabi ilaçlar için Reçetem Sistemi'ne dahil edildikleri 01.04.2018 tarihinden önceki bildirimlerin değerlendirilmesinde fiziki kutu aranmadığı,

Miadı üzerinden 5 yıl ve üzeri bir zaman geçmiş olan ve sonradan kontrole tabi kapsamına alınan ilaçlar için idari işlem tesis edilmeden deaktivasyon talebinin değerlendirilebileceği, bildirilmektedir.

Bilgilerinizi saygılarımla rica ederim.

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ

Ek dosya için tıklayınız...

Makale Tarihi: 22.08.2024