Türk Eczacıları Birliği tarafından Odamıza gönderilen, "Katılım Paylarının Alınması Gerekliliği Hakkında" bilgilendirmenin yer aldığı 18/11/2024 tarihli ve 17515 sayılı Bölge Eczacı Odası yazısı aşağıda bilginize sunulmuştur.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile Birliğimiz arasında bağıtlı bulunan "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokolünün 5.3.6 maddesi "Kurumun mahsup suretiyle tahsilini yaptığı haller hariç olmak üzere, alınması gereken ilaç katılım payları ve/veya ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım paylarını, ve/veya eşdeğer ilaç uygulaması nedeniyle oluşan fiyat farklarını tahsil etmeyen veya hastaya iade eden eczacılara, ilk tespitte 1000 (bin) TL cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, yazılı uyarıya rağmen tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (Bir) ay süre ile sözleşme yapılmaz. Tespit işlemi Kurumca yapılabileceği gibi ilgili eczacı odası tarafından da yapılabilir. Tespit işleminin, ilgili eczacı odası tarafından yapılması ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetince onaylanarak Kuruma yazılı olarak bildirilmesi halinde Kurum tarafından madde hükümleri uygulanır. Eczacı odası tespiti ve TEB Merkez Heyeti onayına istinaden yapılan işlemlerin yargı kararı ile haksız yapıldığına karar verilmesi durumunda, eczacının uğradığı her türlü maddi ve manevi zarar, tespiti yapan eczacı odası ile Türk Eczacıları Birliğince müteselsilen karşılanır. Ancak Kurum aleyhine dava açılması halinde, açılan dava Türk Eczacıları Birliğine ihbar edilir. Eczacı tarafından, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım paylarının, tahsil edilmemesi veya iade edilmesi halinde uygulanacak cezai şart tutarının hesaplanmasında (6.17) numaralı madde hükmünün son fıkrası uygulanmaz." şeklindedir.
Bazı ilaç fırmaları tarafından, hastaların ödemesi gereken katılım payı tutarlarını, ıskonto vb. yöntemler uygulamak suretiyle karşılanarak, eczacıların hastadan katılım payı tutarlarının alınmamasının istendiği yönünde Birliğimize bildirimler ulaşmaktadır.
Son dönemde bu duruma, Multipl Sklerozun (MS) tekrarlayan formlarının (RMS Relapsing Multipl Skleroz) tedavisinde kullanılan Glatiramer Asetat etkin maddeli "Copaxone Pen Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem 40 Mg/Ml 12x1 Ml Enjektör" isimli müstahzarda, eşdeğer uygulaması kapsamında oluşan ilaç fiyat farkı nedeniyle saha uygulamalarında karşılaşılmaktadır.
Meslektaşlarımızın, herhangi bir yaptırım ile karşılaşmaması için; Sosyal Güvenlik Kurumu ile Birliğimiz arasındaki Protokolün 5.3.6 maddesine aykırılık teşkil eden bu tip uygulamaları yapmamaları konusunda üyelerinizin bilgilendirilmesini saygılarımla rica ederim.
Ecz.Ali Erdem
Genel Sekreter