DOMUZ GRİBİ HAKKINDA T.E.B. BASIN AÇIKLAMASI

 

BASIN AÇIKLAMASI
DOMUZ GRİBİ TEHDİDİNE KARŞI ACİL ÖNLEM!
ECZACINIZ YANINIZDA…

Birkaç gündür “Domuz Gribi” adıyla bilinen hastalık, tüm dünyayı tedirgin etmektedir. Meksika’da başlayıp önce Amerika sonra da Avrupa ülkelerinde ölümlere yol açan hastalık nedeniyle bugüne kadar, Meksika’da 152 kişi hayatını kaybetti, 1600 kişi ise karantina altına alındı. Amerika’da 51 kişi, Kanada’da 6, İspanya’da 1, İngiltere’de 2 kişi ise kesinleşmiş vakalar olarak tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ise dünya genelinde 2.000 kişi Domuz Gribi virüsü taşıyor.

Kuş gribi, Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı, Hanta Virüsü’nün yayılma tehdidi üzerinden zaman geçmemişken, şimdi de Domuz Gribi tehdidi tüm dünyayı sarmıştır. Bulaş yolları, tedavisi gibi konular hakkında yeterli olmayan bilgilendirmeler, hastalığın ciddiyetini ve yayılma hızı artıracaktır. Bu nedenle, konu ile ilgili tüm bilgilerin sağlık uzmanlarının ve ilgili kuruluşların süzgecinden geçmesi büyük önem taşımaktadır.

Diğer yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Küresel Salgın Alarmı ve Tepki Ağı (GOARN) da birtakım küresel önlemler alınması zorunluluğu olduğunu ifade ediyorlar. Sağlık alanında uzman kişiler olarak bizler de, devletin domuz gribine karşı birtakım acil ve hayati önlemleri alması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca vatandaşların da kişisel olarak bir takım tedbirleri alması gerekmektedir.

İNSANDAN İNSANA GEÇİYOR

Domuz Gribi, bir tür “influenza virüsü”nün (İnfluenza A) yol açtığı domuzlarda görülen ve solunum sistemini tutan, yüksek düzeyde bulaşıcılığa sahip bir enfeksiyon hastalığıdır. Domuzlar arasında hastalığa yol açma oranı yüksek olmakla birlikte öldürücülüğü nispeten düşüktür. Hastalık domuzlar arasında solunum yoluyla ve virüs bulaşmış parçacıkların solunmasıyla yayılmaktadır. Genel olarak klinik belirtiler bildiğimiz griptekine benzer. Domuz gribine yakalanan insanlarda belirtisiz enfeksiyondan, ölümcül olabilen ağır akciğer tutulumuna (zatürre) kadar değişebilen klinik tablolar görülebilmektedir. Belirtiler bu kadar birbirine benzerlik gösterdiği için, hastalığın insanlar arasındaki yaygınlığını doğru biçimde tespit etmek kolay değildir. İnsanlar bu hastalığı genel olarak virüs taşıyan domuzlardan almaktadır. İnsandan insana bulaşması da söz konusudur. Ancak o da çok yakın temasla olabilmektedir. Domuzların bu hastalığa karşı rutin olarak aşılanmalarına rağmen insanlara bulaşması durumunda boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal, kas ağrısı belirtileriyle kendini gösterir. Henüz ülkemizde görülmemiş olmasına karşın, insandan insana bulaşması sebebiyle, Türkiye’de de görülme riski bulunmaktadır. Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda ülkemize hudut ve sahillerden giriş yapan kişilerin sınır kapılarında ve havaalanında kontrolden geçmeye başlaması da bize göre çok önemli bir adımdır.

HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Hastalık riskine karşı basit ama hayati tedbirleri almak çok önemlidir. Hijyen kurallarına kesin uymak, selamlaşılan kişilerle öpüşmemek, hapşırırken ya da öksürürken ağzı bir mendil yardımıyla kapatmak ve onu hemen imha etmek, gün içerisinde elleri sık sık sabunla yıkamak, kapı kolu gibi ellerin sık temas ettiği sert yüzeyleri temizleyici maddeler ile her gün temizlemek, bağışıklık sistemini güçlendirici önlemler almak, hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır. Yurttaşlarımızın bu konuda son

Makale Tarihi: 30.04.2009
Görüntülenme: 1127