01.07.2010 TARİHİNDEN İTİBAREN KAREKODSUZ İLAÇLARIN REÇETE KARŞILIĞINDA VERİLMESİ YADA ELDEN SATIŞI MÜMKÜN OLMAYACAK


Bilindiği gibi, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2010/39 sayılı Genelge ve 10 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in geçici ikinci maddesinde yapılan düzenleme gereğince, 01.07.2010 tarihinden itibaren, G2D ile karekodlanmamış ilaçların mevcut şekliyle satışı; kupürü ve barkodu kesilerek geri ödeme kurumlarına verilmesi mümkün olmayacaktır.

Bu tarihe kadar karekodlama işleminin tamamlanamamış olması nedeniyle eczanelerde kalan karekodsuz ilaçların ecza depoları aracılığıyla firmasına iade edilmesi süreci izlenecektir.

İade işlemleri ile ilgili olarak Birliğimiz ve Bölge Eczacı Odaları tarafından yapılacak olan duyuruların takip edilmesi ve bu duyurular doğrultusunda işlem yapılması uygun olacaktır. 

10.06.2010 tarih 27607 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince, 01 Haziran 2010 tarihinden itibaren eczanelerce stok bildirimi ve mal alım bildirimi yapılması zorunluluğu getirdiği değerlendirilmektedir.

Birliğimiz tarafından Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne konu hakkında yapılan bildirim, “eczanelerin mal alış ve stok bildiriminde bulunmasının, ancak, “stok düzeltme hakkı” ve “depoların sistemde aktif olarak yer alması” sonrasında fiili olarak mümkün olabileceği” doğrultusundadır. Birliğimiz tarafından yeni bir duyuru yapılıncaya kadar, eczaneler tarafından sadece satış bildirimi yapılmaya devam edilecek, depolardan alınan mallar için herhangi bir alış bildirimi işlemi ve eldeki ürünlerle ilgili herhangi bir stok bildirimi yapılmayacaktır.

MEDULA Eczane Provizyon Sisteminde karekod sonlandırma işlemleri halen 11 pilot ilde (Konya, Adana, Manisa, Eskişehir, Hakkari, Kütahya, Hatay, Tekirdağ, Balıkesir, Edirne, Kayseri) devam etmekte olup, bu illerde faaliyet gösteren meslektaşlarımız, reçete karşılanması sırasında karekod sonlandırma işlemi yapmaktadır.

01.07.2010 tarihinden itibaren karekodsuz ilaç verilmemesi ve konu hakkında Birliğimiz ve Bölge Eczacı Odaları tarafından yapılacak olan duyuruların takip edilmesini önemle rica ederiz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 1.07.2010
Görüntülenme: 964