Renkli Reçete Sistemi Hakkında

Bilindiği üzere 14.03.2017 tarihinde TİTCK tarafından Renkli Reçete Sistemi‘ne ilişkin (2017/1) sayılı genelge yayımlanmıştır. Bu genelge ile uyuşturucu madde ve müstahzarları için kırmızı reçete; psikotrop madde ve müstahzarları için yeşil reçete kullanıldığı, söz konusu maddelerin tıbbi erişimlerine imkan sağlanırken bu maddelerin suistimal edilmelerinin önlenmesi hususunun daha etkin hale getirilmesi amacı ile Kurum tarafından Renkli Reçete Sistemi yazılım çalışmaları tamamlandığı bildirilmekte olup, 17.03.2017 tarihinden itibaren uyuşturucu madde ve müstahzarları ile psikotrop madde ve müstahzarları için elektronik reçete düzenlenmesi gereği bildirilmiştir.

Bu genelge ve 24.03.2017 tarihinde TİTCK tarafından yapılan Renkli Reçete sistemi hakkındaki yazılı açıklamaya göre meslektaşlarımızın dikkat etmeleri gereken durumlar aşağıda maddeler halinde verilmiştir. Ayrıca Renkli Reçete Sistemi reçete çeşitleri hakkındaki kısa sunum duyuru ekinde bilgilerinize sunulmuştur.

Meslektaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem yapması gereği bilgilerinize rica olunur.

Renkli reçete paneline odamız web sitesi sol menüden Bağlantılar-Renkli Reçete butonundan ulaşabilirsiniz.

Renkli reçete sistemine, İTS paneline girdiğimiz kullanıcı adı ve şifre kullanılarak girilir.

Kullanıcı adı GLN numarasının sonuna 4 tane sıfır eklenerek oluşturulur.

Reçete eczaneye geldikten sonra, öncelikli olarak renkli reçete sisteminden hastanın elindeki ilaç ve rapor bilgisini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Sgk kapsamındaki kişilere düzenlenmiş bir reçete olsa bile meduladan önce renkli reçete sistemine giriş yapılmalıdır. Medula sisteminin reçeteye onay vermesi demek hastanın ilacı alabileceği anlamına gelmemektedir.

Reçetenin elektronik ya da istisnai durumlarda bulunan şekilde manuel olarak karşılanması durumda, "sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir" ibaresi kaşe ya da el yazısı ile reçetede bulunması gerekmektedir. Ancak bu ibarenin 30 Nisan 2017 tarihine kadar aranmayacağı TİTCK tarafından, 24 Mart 2017 tarihinde açıklanmıştır.

Renkli e-reçete numarası 8 karakterden oluşmaktadır.

Manuel olan reçeteler (istisnai durumlarda düzenlenen reçeteler) eskiden olduğu gibi sağlık müdürlüklerine teslim edilecektir. E-reçete olarak düzenlenmiş renkli reçeteler ise gönderilmeyecektir.

Renkli Reçete Sistemine reçete yanlış kaydedilirse kayıt üzerinden düzeltme yapılamamakta olup, reçetenin silinip sisteme tekrar girilmesi gerekmektedir.

Hasta raporları hem doktor hem de eczane tarafından kayıt edilebilmektedir.

Raporlar sadece kayıt edilen eczaneler tarafından silinebilmektedir.

Rapor kaydında sadece renkli reçete ilaçlarının etken maddelerini kayıt etmek gerekmektedir.

Reçete silinmek istendiğinde;

Reçete eğer SGK reçetesi ise önce medula içe aktarımı serbest bırakmak gerekmektedir. Elden satılmış bir ilaç ise İTS satış iptali yapmadan reçeteyi silmek, tekrar satış yaparken sorun oluşturmaktadır.

Sgk reçeteli olan satışta medula sonlandırılıp, reçete renkli reçete sistemine eklendikten sonra ‘içe aktar' yapıp medulaya okutulan karekod bilgilerinin kayıt edilmesi sağlanır. Reçete eğer e- reçete ise 6 karakterli numara, manuel reçete ise 7 karakterli reçete numarası aktarım için kullanılacaktır.

Elden yapılan satışlarda karekod renkli reçete sistemine direkt olarak okutulur ve işlem sonlandırılır. Eczane otomasyon programlarından sonlandırma yapmayınız. İşlemi biten reçetenin sağ tarafında "tamamlandı", işlemi bitmeyen reçetenin ise "düzenlenebilir'" ifadesi yazacaktır.

T.C Kimlik numarası olmayan hastalar için eskiden yapılan uygulama devam edilecektir. Maksimum dozlar ve verilebilecek kutu sayısı sisteme yüklenmiş olmasına rağmen bazı aksaklıklarla karşılaşılabilinmektedir. Medulada aynı ilacın 25 mg ve 50 mg'lık formları ödenmesine rağmen renkli reçete sisteminde ödenmediği durumlar olmaktadır. Böyle veya buna benzer durumlarda ‘'[email protected]‘' adresine durumu anlatır bir mail gönderilmesi gerekmektedir.

NOT: 17 Mart 2017 öncesinde verilen renkli reçeteler yine eskiden olduğu gibi kırmızı ve yeşil reçeteler için düzenlenen excel listelerinde, sonrası karşılanan reçeteler için Renkli Reçete Sisteminden alınan liste ile beraber geçmiş dönemlerde olduğu gibi müdürlüklere teslim edilmesi gerekmektedir. Bu listeyi, 2 nüsha halinde alıp, bir tanesine kırmızı reçeteleri diğerine de yeşil reçeteleri zımbalamanız gerekmektedir.

Renkli Reçete Sistemi reçete çeşitleri için tıklayınız.

2017/1 sayılı TİTCK Renkli Reçete genelgesi

Renkli Reçete liste örnekleri-1
Renkli Reçete liste örnekleri-2

Makale Tarihi: 7.04.2017
Görüntülenme: 26994