DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ
2011 Yılı Kasım Ayı’nda Sağlık Uygulama Tebliği’nde ve İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan değişikliklerin yol açtığı zararların gerçekleşmesinin üzerinden dokuz aylık bir süre geçmesine ve mevcut hukuki düzenlemeye rağmen eczanelerimizin stok zararları karşılanmamıştır. İlaç Fiyat Kararnamesinde açıkça “…eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından eczane depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir.” denilmesine rağmen konunun muhatabı olan firmalar ve ilaç dağıtım kanalları tarafından gerekli adımlar atılmamıştır.
Mevcut olumsuz durumu muhafaza eden zaman dilimi boyunca Türk Eczacıları Birliği’nce hem ilaç firmalarına hem de dağıtım kanallarına gerekli uyarılar yapılarak, mücadelenin bölgeler bazında ilerleyeceği deklare edilmiştir.
Antalya Eczacı Odası ve birlikte hareket ettiğimiz örgütlü gücün asıl sahibi meslektaşlarımızla birlikte; geleceğimizi , halkın sağlığını, yaşamımızı hiçe sayan ilaç firmaları ve dağıtım kanallarına karşı haklı olduğumuz davadaki kazanımlarımızı elde edene kadar gerekli iradeyi ve mücadeleyi göstereceğimizi beyan etmiştik.
Antalya Eczacı Odası olarak; eczane stok zararlarının telafisi ve kesilen eczane stok zarar faturaları ile ilgili mücadelemizi çizgimizden ayrılmadan sürdürmeye devam ediyor, süreç ve gelinen son durum hakkında siz değerli meslektaşlarımızı bilgilendirmek istiyoruz;
1- İlk olarak , eczanelerce İTS portalına KKİ ve İFK zararlarının işlendiği stoklara ait zarar faturaları düzenlendi ve ilaç dağıtım kanallarına, ortaya çıkan zararın karşılanması için faturaların alınması talep edildi.
2- İlaç dağıtım kanalları tarafından, eczanelerce kesilen faturaların teslim alınmaması üzerine , Eczacı Odası faturaların tek noktada toplanarak birlikteliğin sağlanması adına tüm faturaları oda bünyesinde bir araya getirdi.
3- Eczacılarımız tarafından kesilen ve Odamız tarafından teslim alınan eczanelere ait faturalar, Antalya Eczacı Odası’nın dağıtım kanalları ile görüşmeleri sonucu Edak Ecza Kooperatifi, Lokman Ecza Deposu ve Dilek Ecza Deposu’na kabul ettirildi.
4- Faturaları kabul etmeyeceğini beyan eden ilaç dağıtım kanallarına ise , noter kanalı ile ihtarname gönderildi, karşılık olarak bu kanallardan Eczacı Odasına noter vasıtası ile olumsuz cevap gönderildi.
5- Antalya Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından ilaç dağıtım kanallarının bölgemizdeki müdürleri, genel müdürleri ve hatta depo sahipleri ile yoğun görüşmeler yapılmış, faturaları başta mutabakat ile alabileceklerini söylemiş olmalarına rağmen sonradan kabul etmeyeceklerini ifade etmişlerdir. Bunun üzerine faturaları kabul etmeyen tüm depolara, odamız tarafından topluca noterden ihtarname çekilmek suretiyle stok zararı faturaları gönderilmiştir.
Geldiğimiz nokta itibariyle noter aracılığı ile gönderilen faturaların, yeniden noter vasıtası ile eczanelerimize depolar tarafından gönderileceği bilgisi alınmıştır.
Türk Eczacıları Birliği hukuk danışmanları ve mali müşavirleri ile yapmış olduğumuz görüşmelerin neticesinde eczacılarımız tarafından aşağıdaki işlemler takip edilecektir.
Eczacılarımızın gerek KDV gerekse gelir vergisi yönünden ekonomik kayıplara uğramaması adına, noter vasıtası ile eczacılarımıza geri gönderilen stok zararı faturalarının ihtarname ve posta alındısı (zarfı) nın fatura ekine ilave edilmek sureti ile muhasebecilerimize iletilmesi gerekmektedir. Muhasebecilerimizin de bu faturaları ilgili döneme (Eylül 2012) kaydettikten sonra KDV Beyannamesinin “Mal iadeleri veya Gerçekleşmeyen işlemler Nedeniyle Düzeltilecek KDV” bölümünde beyan etmesi ve Ba formunda bildirmesi gerekmektedir.
Antalya Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak ortak irade ve akıl ile tek vücut hareket etmeyi amaç edindiğimiz bu önemli sürecin sizlerin en üst seviyedeki katılımlarınızla mesleğimize çok daha yüksek katkılarda bulunacağı inancı ile mücadelelerimizi devam ettireceğimizi saygılarımızla bildiririz…
ANTALYA ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU