6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bu kanuna bağlı yönetmelikler ve tebliğler kapsamında bulunan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin düzenlenmesi, bu konudaki yükümlülükler, iş yeri tehlike sınıfının belirlenmesi gibi asli konular ile bunların beraberinde iş sağlığı ve güvenliği sertifikasyonuna dahil bütün uygulamalar ve zamanla değişiklik gösterecek sorumlulukları konu alan bilgilendirme toplantıları İlimiz merkezinde ve tüm ilçelerimizde yer alan meslektaşlarımızla gerçekleştirilmiş ve kanun kapsamının tamamı değerlendirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki tüm mevzuatın getirdikleri ve getirecekleri açıklanmıştır.
Ayrıca Türk Eczacıları Birliği tarafından geçtiğimiz iki yıl içerisinde yapılan personel eğitimlerinden bağımsız olarak Odamız Yönetim Kurulu gerekli çalışmaları yürütmüş; iş sağlığı ve güvenliği kapsamında personel eğitimlerini ve sertifikasyonunu tam olarak gerçekleştirecek yetkili firma ile anlaşarak İl genelinde ve ilçelerde yerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin tamamlanmasını sağlamıştır.
Eczanelerimiz iş sağlığı ve güvenliği konusunda bütün yükümlülüklerini yerine getirmiş iş yerleri konumundadır. 15.10.2014 tarihinden itibaren İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri düzenlemiştir. Eğitime katılan ve sınavda başarılı olan eczane çalışanlarının sertifikaları 3 yıl geçerli olup, bu süre zarfında yeniden eğitim almalarına gerek duyulmamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği dosyaları eksiksizdir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği daha evvel yapılan bilgilendirme toplantılarında da paylaşıldığı üzere 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri ile çalışma zorunluluğu söz konusudur. İşveren veya işveren vekilinin gerekli eğitime haiz olması durumunda ondan az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceği; 6331 Sayılı Yasa ve İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik ile belirlenmiştir.
ÇSGB ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan Protokol ve çıkarılan yönetmelik neticesinde hayata geçirilen İşveren ve İşveren Vekilinin İş Sağlığı ve Güveliği Eğitimi sonrası alınacak e-sertifika ile işveren (eczacı), iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebilecektir.
1- e-Sertifika Programına Katılmak İsteyen Meslektaşlarımız;
esertifika.anadolu.edu.tr adresinden 22.01.2016 tarihi mesai bitimine kadar İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini eczanelerinde kendilerinin yürütmesini sağlayacak sertifikasyon programına dahil olabilirler.
Program ile ilgili bilgiler:
*Katılım Ücreti 250 TL’dir.
*Anadolu üniversitesi e-sertifika Eğitim Programı, her yıl Bahar-Yaz-Güz olmak üzere yılda üç defa açılacaktır.
*Dönem sınavı 7 Mayıs 2016 tarihinde belirli merkezlerde tek oturumda yapılacaktır.
*Katılımcılar eğitim içeriğine ders kitabının yanı sıra e-Sertifika Programları Portalı üzerinden e-Öğrenme hizmetleri aracılığı ile de ulaşabileceklerdir.
Program kapsamında sertifika sahibi olan meslektaşlarımız İSG-KÂTİP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayıtlarını yapmaları halinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.
2-Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nden hizmet almak isteyecek meslektaşlarımız;
Sertifikasyon programına katılmayacak ya da sertifika edinse dahi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nden hizmet almak isteyecek meslektaşlarımız için ise Odamız Yönetim Kurulu tarafından geçtiğimiz yıllarda yapıldığı gibi gerekli araştırma ve teklif kabulü süreci yürütülmektedir. Bu konuda toplu olarak OSGB anlaşmasının yapılması ve iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamlanması 6331 Sayılı Kanun’un öngördüğü tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi sağlanacaktır.
Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur.