RİSK GRUBUNDAKİ KİŞİLER HER YIL GRİP AŞISI YAPTIRMALIDIR

 

Değerli Basın Mensupları,

Son günlerde basında da sıkça yer aldığı üzere, grip salgını yaşandığı ve bu salgının ölümcül olduğu, dolayısıyla mutlaka grip aşısı yaptırılması gerektiği ile ilgili olarak açıklamalar yapılıyor. Konunun uzmanı olsun olmasın, pek çok kişinin konuyla ilgili fikir beyan etmesi, sağlık okur-yazarlığı çok düşük olan ülkemizde, halkın hemen harekete geçmesine, hekim ya da eczacıya başvurmadan kendi kendine bir tedavi uygulamasına neden olabilmektedir. Bu da diğer hastalıklarını tetikleyebilecek durumlara girmesine neden olabilmektedir. Grip aşıları için verilen tavsiyeler de zaman zaman vatandaşlarımızı yanıltabilmektedir.

Dolayısıyla grip olan her kişinin mutlaka aşı yaptırması gibi bir tavsiye kesin surette doğru değildir.

Değerli Basın Mensupları,

Hastalık vuku bulduğu andan itibaren yaptırılan grip aşılarının hiçbir etkisinin olmadığı gibi, risk grubu dışındakilerin gereksiz yere aşı olması da dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü gribe neden olan virüs her yıl transformasyona uğramakta; aşı ise hastalığa neden olan unsurlar karşısında yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla aşıların içerik bakımından her yıl mutlaka yenilenmesi gerekmektedir.

RİSK GRUBU MUTLAKA AŞI YAPTIRMALI

 Öte yandan, risk grubu içindeki 65 yaş üzeri kişilerin, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanların, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanların ve hamilelerin, bakımevinde veya toplu yaşam alanlarında yaşayanların,  ilaç kullanan şeker hastalarının, böbrek yetmezliği olan kişilerin, bağışıklık sistemlerini zayıflatacak bir hastalığı olanlar ya da ameliyat olanların (Kanser, HIV enfeksiyonu veya uzun bir süre steroid tabletler kullananlar gibi), sağlık çalışanlarının grip aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.

 Bu risk grubu dışındaki kişilerin aşı olmaları elzem değildir. Zira grip olduktan sonra yapılan aşıların etkililiği bulunmadığı gibi gereksiz yere aşının içindeki virüs vücuda enjekte edilmektedir. Aşıların yan etkisi yoktur ancak, enjeksiyonun yapıldığı yerde ve çevresinde acımaya neden olabilir veya birkaç gün boyunca rahatsızlık ortaya çıkarabilir.

Ülkemizde ölümcül diye tabir edilen bir grip salgını yaşanmamaktadır. Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip vakalarının artması muhtemeldir. Yeterli ve dengeli beslenmeyen, mevsim koşullarına göre yiyip içmeyen, giyinmeyen kişilerin gribi çok ağır atlatması doğaldır. Kaldı ki, Dünya Sağlık Örgütü’nün de dikkat çektiği bir salgın söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

 

Makale Tarihi: 21.01.2014
Görüntülenme: 1821