ECZANE DIŞINDAN ZAYIFLAMA ÜRÜNÜ ALMAYIN
Değerli Basın Mensupları;
Bugün çeşitli basın yayın kuruluşlarında yer alan “Tekirdağ’da özel bir hastanede hemşire olarak görev yapan 21 yaşındaki Pınar Üye’nin, zayıflamak için kullandığı ilaçlar nedeniyle yaşamını yitirmiş olabileceği” yönündeki haberleri büyük bir üzüntüyle okuduk. Antalya Eczacı Odası olarak, bugüne kadar yapmış olduğumuz basın açıklamalarıyla zayıflama ilaçlarıyla ilgili olarak halkımızı bilgilendirmeye, uyarmaya çalıştık. Ancak bugünkü üzücü haberle bir kez daha görüyoruz ki; alınması gereken önlemler zamanında alınmadığı ve köklü çözümler üretilmediği için, bu konuda istediğimiz sonuca bir türlü ulaşamıyoruz. Bu talihsiz ölümlerin bir an evvel son bulması umuduyla bıkmadan, yılmadan “İNTERNETTEN ya da MERDİVEN ALTI DİYE TABİR EDİLEN YERLERDEN ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ ALMAYIN! CANINIZDAN OLMAYIN” diye haykırmaya devam edeceğiz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bitkisel zayıflama ürünlerinin, doktor bilgisi dışında kullanılmasının vücudun bazı organlarında ciddi hasarlar oluşturduğu hatta ölüme yol açtığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Zayıflamak isteyenlerin internetten aktarlara kadar rahatlıkla ulaşabildiği bu tür ürünler, maalesef ki kulaktan dolma bilgilerle kullanılmaktadır. Oysa ki; bu tür zayıflama ürünleri, mutlaka doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır.
SAHTESİ ÇOK DAHA FAZLA CANA MAL OLMAKTA
Doğal olduğu için hiçbir zararı yokmuş gibi tanıtımı yapılan bu tür ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından takibi, kontrolü ve anında geri çekilmesi işleminin bugüne kadar başarıyla uygulanamadığı yadsınamaz bir gerçektir. Bu tür ürünlerin denetimini yaparak ruhsat verecek en doğru makam elbette ki Sağlık Bakanlığı’dır. Çünkü; Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen tüm ürünler eczanelerde satılır, güvenilirdir ve üretiminden tüketimine kadar takip edilir. Buradaki kontrol mekanizması son derece düzgün işler. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı geri çekme kararlarının uygulamasına hemen başlanır, acil durumlarda birkaç saat içinde satışı durdurularak geri çekme işlemi hemen tamamlanır. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle eczane dışında pek çok yerde satılan bu ürünlerin ivedilikle toplatılması, gerekli önlemlerin alınması imkan dahilinde bile değildir.
Kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen bu tür ürünlerin, internet ortamında takip edilmesi de bir hayli zordur. Dolayısıyla bu durum, bitkisel zayıflama ürünlerinde kolayca sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmektedir. Bu tür ürünlerin sahtesi çok daha fazla canlara mal olmaktadır. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırma izni verildikten sonra tüm bitkisel ürünler İlaç Takip Sistemi kapsamına alınmalıdır. Böylece tüm ilaçların, üretimden tüketiciye gidene kadar ki süreçlerinin en ince ayrıntısına kadar incelendiği bu sistem sayesinde sahte ürünün piyasada dolaşması imkansız hale gelecektir. Tüm bu bilgiler ışığında; vatandaşlarımızı bu tür ürünleri en güvenilir yer olan eczaneden almaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.