14.02.2014 TARİHLİ SABAH GAZETESİNDE YER ALAN

 

Sayın Özge YAVUZ
Sabah Gazetesi

14 Şubat 2014 tarihinde gazetenizde “ECZANE DEĞİL SANKİ MARKET” başlığı altında yaptığınız haberi baştan sona okumamıza, satır satır üzerinden geçmemize rağmen ne ana fikrini ne de nereye varmaya çalıştığınızı anlayabilmiş değiliz. Öte yandan bilmenizi isteriz ki; haberinizde söylemeye çalıştığınız “şeyle” bir bağlantısı olmadığı açık olan “eczacıların eczanelerini markete çevirdiği” yönündeki ifadelerinizi de oldukça iddialı ve haddini aşan bir üslup olarak değerlendirdik. Zira bunu eczanelerde satılan ilaç dışı ürünlere bağlayacaksanız, ciddi bir bilgi eksikliği içerisinde olduğunuzu söylemek isteriz. Zira,“Çikolatadan sakıza birçok gıda ürününü de satmaya başlayan eczaneler” ifadenizle bu iddianızı desteklemeye çalışarak yine bir “şeyden” bahsetmişsiniz ama belli ki çölyak hastalığı ile ilgili bir bilgi eksikliği sizi bu gülünç duruma düşürmüş. Şöyle ki; halk arasında ince bağırsak alerjisi olarak bilinen bu rahatsızlığı olan kişilerin glutenli yiyeceklere karşı bağırsak hassasiyeti oluştuğundan ve özel bir beslenme biçimi gerektirdiğinden, bu hastalara yönelik üretilmiş çok özel glutensiz ürünler -ki bunların içerisinde özel ekmekler, bakliyatlar ve hatta çikolata gibi gıdalar mevcuttur- hastaya reçetesi ve raporu karşılığında veriliyor. Şimdi, marketlerde gördüğünüz bazı ürünlerin glutensiz olarak üretilerek, sağlık kapsamı içerisinde işi sadece sağlıklı bireyler tesis etmek olan eczanelerde veriliyor olmasında bir gariplik var mı yok mu; takdirinize bırakıyoruz!

Haberde bahsetmiş olduğunuz ilaçta kâr marjının azalması meselesine gelince; geçtiğimiz on yılda Sağlıkta Dönüşüm adı altında ilaç israfını önlemek için ilaç fiyatları baskılandı ve ilaç fiyatlarında büyük düşüşler yaşandı. Eczanenin belkemiğini oluşturan ilacın fiyatının sürekli düşmesi elbette ki eczane ekonomilerinin kötüleşmesine sebep olmakla birlikte, eczaneleri sürdürülebilir bir ilaç ve eczacılık hizmeti sunamaz hale de getirdi. Ancak bu durum, yine de biz eczacıları hiçbir zaman bir sağlık profesyoneli konumundan sizin vurgulamaya çalıştığınız gibi esnaf mantığına da sevk etmedi.

Sayın Yavuz,

Haberinizde bahsettiğiniz, “İlaçların çekmecelerin içine konduğu” cümleniz ile eczacının asıl mesleğini yapmak istemediğini mi anlatmaya çalıştınız açıkçası pek anlayamadık ama; her ilaç için çeşitli saklama koşulları ve ısı değerinin eczacılık yasalarıyla oluşturulmuş bir zorunluluk olduğunu hatırlatmaya pek gerek yok sanırız.

“Eczanelere girmenin zor olduğu ve hava parası istendiği” yönündeki ifadenizle de nereye varmak istediğinizi anlamış olsaydık emin olunuz yasalar çerçevesinde ona da bir açıklık getirirdik. 

Şimdi, öncelikle şunu söylemeliyiz ki, haberinizi baştan sona okuduğumuzda neyi, nasıl ve neden vurgulamaya çalıştığınızı pek anlayamadık. Belli ki haberi oluştururken siz de anlamamışsınız. Eksik, yarım ve yanlış ifadelerle dolu bir haber metninin, ne yayıncılık ilkesiyle ne de habercilikle bağdaşır bir tarafı bulunmamaktadır. Ancak, bundan sonraki süreçlerde, sağlık alanı ve özellikle mesleğimizle ilgili yapacağınız haberlerde doğru ve kesin bilgiler kullanmanızı ve haberi hazırlarken bizim de görüşümüzü almanızı ümit eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

 

Makale Tarihi: 17.02.2014
Görüntülenme: 1835