Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Eczaneler ücretli poşet uygulamasından muaf tutulmalı” dedi.
Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesiyle plastik poşetler, 1 Ocak 2019'dan itibaren satış noktalarında tüketicilere 25 kuruş ücret karşılığında verilmeye başlanırken meyve, kargo ve kuru temizleme poşetlerinin yer aldığı bazı poşet gruplarıysa ücretlendirmenin dışında tutuldu. Bu gelişmenin ardından ücretli poşetler ülke gündeminden düşmezken eczacılar plastik poşetlerin ücretli olması uygulamasından kendilerinin muaf tutulması gerektiğini belirttiler. Eczanelerdeki ücretli poşet kullanımına ilişkin yaptığı değerlendirmede 0,15 mikronun altında olan poşetlerin ücretsiz olduğunu hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Eczacılar Odası ile Bakanlığın konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek “Burada başka bir hassasiyet de var. Vatandaşımızın sağlığı söz konusu. O yüzden eczanede verilen bu ölçülerdeki poşetlerin ücretsiz olması noktasında önümüzdeki hafta usul esaslarımızı yayınlayacağız” açıklamasında bulundu.
“Ayrı bir özen gerektiriyor”
Poşetlerden alınan 25 kuruşun, 15 kuruşunun Bakanlığa diğer kısmınınsa KDV ve vergiye gittiğini belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Eczanelerin bu uygulamadan bir kazancı bulunmuyor ve eczanelerde kullanılan poşetler ebat ve kalınlık olarak market poşetlerine göre daha küçük. Hijyen ortamının korunması için temel gıda maddelerinde kullanılan poşetler bu uygulamanın dışında ve ilacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir. İngiltere'de 2015 yılından bu yana gıda güvenliği riski olan ürünler, tohum, çiçek, canlı balık ve ilaçlar için ücretli poşet uygulaması bulunmuyor. Çevre kirliliği kısmındaki duyarlılık tüm sektörlerde olmalı; çünkü bu dünya meselesi. Vatandaşa yüklenen maliyetse ayrı bir konu. Buradaki ürün sağlık ürünü, hijyen ürünü. Eczanelerde yer alan ürünler, vatandaşların cebinde, çuval içinde taşınacak ürünler değil. Bu ürünlerin ambalajı özenle yapılıyor ve taşınması da ayrı bir özen gerektiriyor. Zaten böyle bir durum söz konusu olmasaydı ilaç sanayisi bu paketlemelere özen göstermezdi” dedi.
“Eczaneler muaf tutulmalı”
Ertekin açıklamalarına şöyle devam etti: “Pazardaki poşete yapılmayan uygulama eczaneye yapılmamalı. Vatandaşlara işin doğru kısmını anlattığımız için sıkıntı yaşamıyoruz. Yine de poşet istemeyenler oluyor; ama bunların da ellerindeki ilaçları düşürüp şişelerini kırdıklarını gördük. Yani vatandaşa ekstra bir maliyet çıkıyor, poşet almayayım derken aynı ilacı ikinci defa almak zorunda kalanlar olabiliyor. Eczanede hazırlanan ilaçların yeni ve uygun ambalajlara konulması dahi zorunlu tutulurken vatandaşın yanında getirdiği kullanılmış poşet yahut çanta gibi taşıyıcılara ilaçları vermemiz ne kadar doğru olur? Ücretli poşetlerle birlikte hem maliyetini çekip hem üzerine vergilerini ödeyip aylık sabit giderlerimizin üzerine bir kalem daha ekliyoruz. Eczacılarımızın çoğu dönüşümlü poşetler kullanıyor; ama bunlar maliyet demek ve bizim eczanelerde maliyet derdine düşmemiz gerekiyor. Bu nedenle eczaneler ücretli poşet uygulamasından muaf tutulmalı.”
Veli AKOĞLU
Haber Linki>> http://www.antalyahilal.com/eczanelerde-poset-tartismasi.html